Totul despre miscare zeitgeist.

miercuri, 3 februarie 2010

Durabilitate

     Cand ne gandim la durabilitate, de multe ori ne gandim la durabilitatea, longevitatea si respectul mediului. In general, o practica durabila este o practica care tine cont de sanatatea viitorului. Cu toate acestea, ideea aceasta nu este rezervata doar pentru fizic, pentru lumea materiala, aceasta se aplica de asemenea pentru gandire, credinta, conduita umana si societatea ca ansamblu.
     O practica nedurabila este una care are un efect negativ dezechilibrat, care in timp, va avea efect negativ asupra omului, societatii si a mediului. Un caz clasic este utilizarea curenta a Petrolului ca forma de energie. Acesta poate fi considerata nedurabilitate, datorita faptului ca petrolul este neregenerabil si cand este ars devine daunator pentru mediu. Orice practica, care provoaca o epuizare a resurselor sau poluarei mediului pe termen lung este o practica nedurabila.
     De asemenea, daca intr-o anumita companie, in urma procesului de productie rezulta o mare cantitate de deseuri care polueaza mediul si acest lucru poate fi considerat o practica nedurabila, indiferent de ceea ce produce acea companie.
     In mod similar, daca un material sau cunostintele utilizate in productia de un anumit tip de produs nu sunt de cea mai inalta calitate cunoscuta, de foarte multe ori integritatea produsului este in mod inevitabil compromisa, astfel ajungandu-se la crearea unor eventuale deseuri in cazul in care produsul se defecteaza sau devine invechit intr-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, deoarece in sistemul actual bazat pe profit, mai tot ceea ce este produs este construit cu o anumita slabiciune, datorita necesitatii de a concura pentru cota de piata. Cu alte cuvinte, daca doua companii sunt concurente, fiecare, pentru a crea un anumit produs, vor folosi anumite strategii fie folosind anumite materiale sau design-uri, insa de foarte multe ori prin aceasta se compromite calitatea din motive de accesibilitate. Rezultatul este un produs care se strica mult mai repede decat un produs care a fost creat cu cea mai mare grija si din materiale de foarte buna calitate.
     Acest lucru nu se intampla in sistemul nostru actual din doua motive:
     1) Daca o companie ar folosi cele mai utile cunostinte de design si cele mai bune materiale, probabil ar avea un cost foarte ridicat de productie si probabil ar pierde un avantaj competitiv.
     2) Daca produsele au fost create pentru perioade lungi de utilizare oamenii nu ar trebui in mod repetat sa le inlocuiasca, sa le actualizeze si sa le repare la fel de mult ca in prezent, si o mare cantitate de venituri si locuri de munca ar fi pierdute de catre industrie, si ar duce in general, la incetinirea economiei.
     Aceasta este, desigur, o tehnica nedurabila prin definitie, deoarece ineficienta sistemului economic creeaza o multime de lucruri inutile, deseuri si poluare. si datorita acestui fapt se creaza ideologiile nedurabile.
     O ideologie nedurabila este aceea care conduce in mod inevitabil o persoana sau un grup de persoane catre practici daunatoare in timp (nedurabile) .
     De exemplu, motivul pentru care o unitate de productie ar putea folosi materiale de slaba calitate pentru a crea produse nedurabile, in timp ce elimina o masa disproportionata de deseuri, este de fapt rezultatul unei forte mai mari, cunoscut sub numele de Sistemul Monetar sau profit. intr-un sistem bazat pe profit, nu exista nici o recompensa pentru durabilitate, deoarece sistemul este construit pe baza de concurenta si de regenerare. intr-o asemenea situatie, durabilitatea este intotdeauna pe locul doi dupa profit, deoarece supravietuirea unei companii se bazeaza pe profit, iar profitul este partial bazat pe reducerea costurilor si completarea veniturilor. Prin urmare, practicile inacceptabile care exista in toate industriile sunt rezultatul unui defect care stau la baza structurii ideologice economice in sine.
     In teorie, cei mai multi sunt de acord ca avand o abundenta de resurse, impreuna cu produse care sunt realizate din materiale dintre cele mai bune pentru durabilitatea si eficienta maxima, este un lucru bun. Cu toate acestea, aceste notiuni nu sunt recompensate in sistemul monetar actual. Ce este recompensat este lipsa. Lipsa si invechirea planificata sunt recompensate pe termen scurt, pentru ca cifra de afaceri creeaza o intoarcere de profit, in timp ce face, de asemenea, mai multe locuri de munca. Din pacate, aceasta "recompensa pe termen scurt" are costuri in "distrugerea pe termen lung".
     Sistemul liberei initiative, impreuna cu toate sub-grupurile, cum ar fi comunismul, socialismul si fascismul, este o ideologie care nu e de sine statatoare, pentru ca a construit in el o predilectie pentru abuz social si de mediu. Pentru a fi mai clar, o lume care se afla in concurenta cu sine pentru munca, resurse, si supravietuire este un sistem nedurabil in mod inerent, deoarece aceasta nu dispune de o constiinta externa.
     Deci, atunci, ce este o ideologie durabila?
     In timp ce aceasta intrebare va aduce intotdeauna raspunsuri noi, evolutia umana continua, in prezent avem un concept numit Metoda Stiintifica. Foarte simplu, metoda stiintifica este un proces de investigare, care, prin metodele cele mai moderne de invatare, de masurare, testare si experimentare, lucreaza pentru a demonstra valabilitatea unei intelegeri speciale sau rezolvare posibila a unei probleme deosebite.
     Un exemplu ar fi o problema cu masina. in cazul in care masina dumneavoastra nu porneste, ar trebui sa incepi cu un proces de gandire, bazat pe logica, pentru a gasi sursa problemei. Logic ar fi ghidarea concentrarii dvs., incepand probabil cu cat de mult carburant este in masina, trecerea la mecanismul de aprindere, etc. Aceasta este metoda stiintifica aplicata in rezolvarea problemelor. A metoda non stiintifica pentru o astfel de problema ar cadea sub incidenta categorie de "irational". De exemplu, daca masina nu porneste, ar fi irational sa inceti sa va uitati la anvelope, deoarece anvelopele, probabil nu ar avea nimic de a face cu mecanismele asociate problemei.
     Din pacate, demersul nostru pentru o societate operationala este in mare masura, fara logica sau metodologie, si mai mult, este scufundat in traditie, superstitie si metode demodate de conduita. O abordare stiintifica a societatii, folosind logica si motivatia pentru a evalua si a reactiona la problemele sociale catre sustenabilitate, nu pot fi deloc izolate sau detasate intr-o astfel de abordare. Cu alte cuvinte, trebuie sa incetam sa privim lumea prin "ochelari" de sisteme si ideologii care au fost create in trecut, si sa incepem sa privim lumea, in modul cel mai larg si nepartinitor pe care il putem face. Singurul mediu care sustine aceasta abordare, este stiinta, si descoperirile stiintei, care si-au dovedit indiscutabil valabilitatea.
     Prin urmare, este timpul sa utilizeze metodele stiintei in abordarea societatii noastre in care traim.
     O scurta privire la modurile de operare folosite in lumea de astazi reflecta o neglijenta grava a ratiunii, a logicii si aplicatiile stiintifice. Structurile noastre economice sunt bazate pe medii de schimb si valori care au putina relatie cu resursele si realitatea. Religia continua sa predice o viziune a lumii care a fost mult timp depasita de progresul stiintific. Sistemul nostru de munca este sa pregateasca oamenii sa fie "profesionisti", in scopul de a castiga bani pentru a supravietui, in timp ce contributia efectiva care aceste ocupatii o au pentru societate, sunt foarte suspecte, care arata ca "locurile de munca", de multe ori exista pur si simplu, sa tina oamenii in a face "ceva" , in scopul de a trai si de a sprijini structura economica. Aceasta este o pierdere de vieti omenesti ...
     Exista multe, multe fatete in intelegerea faptului ca institutiile noastre sociale actuale nu sunt viabile. Pentru a rezuma problema, viata noastra pe pamant trebuie sa aiba o premisa fundamentala la care se refera operatiunile noastre . Aceasta premisa trebuie sa fie cat mai empirica cu putinta, si nu pe baza de aviz sau de proiectie. Dintr-o perspectiva stiintifica, vom vedea ca resursele si ingeniozitatea umana sunt problemele cele mai valoroase la indemana. Inteligenta si sensibilitatea umana, cuplate cu managementul prevazator si utilizarea resurselor pamantului sunt cu adevarat cele doua aspecte esentiale. Orice altceva este construit pe acest lucru. Prin urmare, avem nevoie sa incepem o abordare care pune accentul pe educatie, pe tehnologie si managementul resurselor.
     Atat timp cat nu se va face acest lucru, durabilitatea va fi in pericol. Acesta este scopul proiectului Venus si Zeitgeist Movement.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

web page hit counter