Totul despre miscare zeitgeist.

miercuri, 3 februarie 2010

Tehnologia

     Daca luam in considerare structurile noastre sociale si ideologiile din societate, de foarte multe ori vedem guvernatori, politicienii si corporatii in posturi de directori de organizatii si institutii catalistice responsabile pentru calitatea vietilor noastre. Acesta este cu siguranta adevarul... dar numai intr-o anumita masura. Pe masura ce timpul a trecut, fiintele umane au devenit tot mai constiente de natura, procesele sale, si astfel au reusit sa traga concluzia cu privire la modul de a limita natura in toata gloria ei creativa.
     Rezultatul a fost Tehnologia, cea care ne separa pe noi oamenii de alte specii in masura in care exista functionalitatea. Noi avem abilitatea de a crea in foarte multe moduri. Daca nu vrem sa curatam canalul, putem concepe o masina ca sa il curete in locul nostru.
     La inceputul Erei Industriale, marea majoritate a oamenilor au lucrat in fabrici. Astazi, automatizarea cuprinde 90% din aproape toate fabricile. Aceasta a inlocuit oamenii si a creat o industrie "a serviciilor" larga si artificiala cu scopul de a pastra oamenii in slujba pentru bani.
     Acest model este foarte revelator. Implicarea automatizarii masinii este in mod constant provocatoare pentru rolul general al muncii omului. Asta nu inseamna ca oamenii nu vor avea "nimic de facut" pe masura ce timpul trece. Complet contrariului... aceasta implicatie denota eliberarea umanitatii de la grija de a se angaja, deci ei vor avea timp pentru alte activitati. Pe de alta parte, este important sa subliniem faptul ca societatea de azi asuma o pozitie negativa fata de umanitate, pastrand credinta ca daca fiintelor umane nu li s-au "cerut" sa faca ceva, ei doar vor sta, vor lenevi si nu vor face nimic. Aceasta este o propaganda absurda.
     Notiunea de "timp liber" este o inventie monetara, creata din cauza saraciei, baza fascista a muncii in institutia insasi. Lenevia este, de fapt, o respingere a sistemului. Este o calitate care exista doar ca urmare a opresiunii si serviciului cerut.
     Intr-o societate adevarata nu ar putea exista "separarea muncii si a timpului liber", pentru ca oamenii ar trebui sa fie lasati sa urmareasca ceea ce cred ei ca este relevant. Pe o alta cale, se ia in considerare curiozitatea si interesul unui copil. El sau ea nu va sti niciodata ce sunt banii... Vor avea nevoie sa fie motivati de catre bani ca sa iasa si sa explore/creeze? Nu. Ei au un interes personal si ei il urmaresc fara recompensa. De fapt, cei mai mari contribuitori la societatea noastra, cum ar fi Einstein, Newton sau Galileo, au urmat ceea ce au facut fara orice interes pentru bani. Ei au facut acest lucru pentru ca ei au vrut. Actul facerii si contributiei a fost rasplata lor.
     Punctul de aici se refera la faptul ca banii nu reprezinta un stimulent adevarat pentru nimic si , ca atare pentru a gandi faptul ca oamenii sunt in mod inerent lenesi si corupti. Lenevia si coruptia sunt produse ale conditiilor create de catre sistemul nostru social.
     Acum, intorcandu-ne la tehnologie, gasim faptul ca acea calitate a vietii, in ceea ce priveste functionalitatea, a crescut foarte mult datorita beneficiilor instrumentelor tehnlogice pe care noi le-am creat. De la o masina de tuns iarba la un ritm de decizie, tehnologia salveaza vieti si micsoreaza timpul pe care noi trebuie sa il petrecem in activitati dificile sau periculoase. De fapt, daca unul dintre pasi se decrementeaza destul de mult, este clar ca mediul Tehnologic este cea mai importanta institutie pe care o avem si calea tehnologiei sociale ajutatoare (nu armele) ar trebui sa fie cea mai mare prioritate a culturii.
     In acelasi timp, mediul tehnologic este adus de catre un tren particular al gandirii, sau al procesului...acesta poate fi numit "Metoda stiintifica". Carl Sagan a citat odata spunand ceva despre efectul " Societatii ce accepta cadourile stiintei, dar respinge metodele sale"
     Acest lucru este foarte adevarat in era moderna, caci ceea ce publicul nu intelege este ca stiinta nu este doar un instrument... este o functionalitate aproape universala ce poate fi aplicata societatii in multe moduri.
     Este evident ca tehnologia imbunatateste vietile noastre si serveste la cea mai mare eliberare a vietii umane in domeniul material... deci de ce nu sunt aplicate metodele sale societatii din mediul sau?
     Evident metoda stiintifica este folosita in mod constant pentru sisteme izolate dar ea nu a fost niciodata luata in considerare de cele mai multe ori. Acest lucru este cauzat in mare masura de catre superstitiile vremurilor vechi care resping logica stiintei in favoarea uneia dogmatice, demodate si foarte romanticizate asupra lumii.
     Daca am fi avut optiunea de a construi o societate de la zero, ce am fi facut pentru a fi cea mai eficienta, durabila si umana? Aceasta este perspectiva noastra. Evident noi nu putem construi o societate de la zero, dar punctul este clar. Este timpul sa ne oprim sa ne gandim la interesul si limitarile banilor, si sa incepem sa ne gandim la posibilitatile pe care le avem aici pe pamant, in sensul cel mai larg.
     Acesta este interesul care a creat conceptul unei 'Economii Bazate pe Resurse'. Proiectul Venus a lucrat la acest conpcept pentru o perioada lunga de timp iar fundatia sa este foarte simpla. Noi studiem, mentinem si maximizam utilizarea resurselor planetei in legatura cu inceperea dezvoltarii informatiei si tehnologiei.
     Din acest punct de vedere, interpretarea subiectiva este putin stangace , pentru ca aceasta este o strategie stiintifica derivata pentru constructia sociala centrala. De acolo, parametrii stiintifici lucreaza ei insasi, in masura posibilitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

web page hit counter