Totul despre miscare zeitgeist.

miercuri, 3 februarie 2010

Psihologie

    Psihologia este deseori definita ca fiind: stiinta care se ocupa cu procesele mentale si de comportament. In zilele de astazi, in principiu, exista doua scoli de gandire predominante. Geneticienii si Comportamentistii.
    Geneticienii sunt inclinati sa creada ca provenienta comportamentului uman este in ereditate si instinct. Deseori, la stiri, se arata cum rapoarte detaliate de studii pretind gasirea unor creante, pentru a gasi o predispozitie genetica pentru a fi republican sau a fuma tigari. Aceasta intareste in oameni ideea ca suntem adanc inradacinati intr-un anumit fel, chiar si nuantele subtile de comportament, ca si cum o inclinare catre o dependenta ar fi genetica sau instinctuala.
    Comportamentistii, pe de alta parte, vad fiinta umana ca fiind un produs conditionat, in baza mediului unde s-a dezvoltat persoana respectiva. Prin urmare, actiunile unei persoane au o sursa care deriva din experienta, ca un mecanism declansat de gandire, provenit din educatie. Mecanismul de actiune / convingeri, prin urmare, isi are originea in procesul de invatare, si nu in ereditate sau instinct. Ce este mai relevant? Evident, ambele puncte de vedere sunt relevante, in anumite moduri. Interesul nostru in supravietuire si reproducere este imprimat / genetic intr-un fel, fiind direct asociat cu fundamentele de supravietuire. Cu toate acestea, mijloacele prin care supravietuirea este obtinuta se bazeaza in intregime pe conditionarea sociala a persoanei respective. Daca o persoana creste intr-o mediu de saracie, violent, cu acces limitat la locurile de munca, aceasta va avea mai multe predispozitii de a se angaja in activitati ilegale pentru a supravietui, decat ar putea avea o persoana intr-o clasa mijlocie care nu a cunoscut nevoile de baza. Pe de alta parte, daca o persoana bogata care a crescut intr-o familie de elita, crede ca averea/clasa sociala sunt un status simbol, va exploata adesea pe cei care lucreaza pentru el ca sa fie in conformitate cu identitatea si aroganta sociala pe care ei o cred ca fiind reala.
    In concluzie conditionarea in functie de mediu este cea care afecteaza 99% din actiunile noastre, si toate studiile de comportament au dovedit-o de fiecare data. Oamenii devin alcoolici nu pentru ca ei au o predispozitie genetica, ci din cauza influentei primite din partea parintilor sau a prietenilor lor. Daca faci abuz unui copil, de foarte multe ori va creste facand si el abuz de alti copii. Atunci cand mass-media promoveaza o anumita idee in societate, cum ar fi terorismul, publicul este conditionat sa considere acest lucru ca drept fiind adevarat si respectiv un pericol real, indiferent de adevarata realitate. De fapt, noi suntem organisme vulnerabile in curs de dezvoltare, si supusi influentelor. Schimbarea este in mare masura influentata de societate/ideologii identificata care ar putea fi considerata sa creada ca sunt invariabile. in special aceasta stare de sensibilitate este cazul de paralizie, pentru ca nu este nimic in natura sa sprijine concluzia ca ceva despre care noi credem azi nu va fi depasit, in viitor, pentru unul din putinele modele noi putem sta in spate cu un anumit grad de incredere (pana acum), ca realitatea este totalitatea elementelor din natura in curs de dezvoltare. Identificarea cu un set de intelegeri de dragul integritatii este o denaturare grava in lumea noastra, pentru ca este considerata o slabiciune, atunci cand unei persoane ii este dovedit ca a gresit. Aceasta este, desigur, absurd, pentru a dovedi o greseala este felul in care o persoana invata iar aceasta nu ar trebui sa fie o circumstanta de temut.
    Fritz Pearls a spus odata ca specia umana este singura specie care are abilitatea de a interfera cu propria ei dezvoltare. Aceasta este o intelegere importanta, pentru sistemele noastre de convingeri, pe care noi credem ca trebuie sa le pastram pentru a sprijini identitatea noastra, de multe ori stau in cale a ceea ce-i nou, modificarea intelegerii si cresterii personale. Cele mai dominante institutii care perpetua aceasta paralizie, par a fi Sistemul Religios si Sistemului Monetar. Sistemul religios promoveaza o viziune fixa, cu o credinta pe baza de intelegere care respinge logica si noile informatii. Sistemului Monetar (din toate tarile) este bazat pe concurenta pentru locul de munca si, astfel, pentru bani. Foarte simplu, avantajul competitiv, poate fi sustinut numai prin auto-perpetuare, iar auto-perpetuarea interesul propriu in mod natural duce la o institutie statica, care prefera sa nu se schimbe, pentru ca acestea ameninta supravietuirea acelei afaceri, guvern sau orice asemenea. Aceasta nu este durabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

web page hit counter